!!! Támogassa a Térszínházat adója 1%-ával !!!
A kedvezményezett neve: TÉRSZÍNHÁZ EGYESÜLET
A kedvezményezett adószáma: 19637396-2-42
részletek
 • 50 éves a Térszínház
  50 éves a Térszínház

  1969 - 2019

 • Szophoklész: Antigoné

  Szophoklész: Antigoné (Tragédia) - "Kreón: Holtan se méltó szeretetre gyűlölőnk. Antigoné: Az én vezérem szeretet, nem gyűlölet. Kreón: Vezéreljen az Alvilágba: ott szeress!"

 • Moliére: Tartuffe

  Az érzések kuszasága és a szeretetnek álcázott önzés a társas színlelés förtelmes színterévé teszi Orgon otthonát. Ezt használja ki Tartuffe, az álszent. A szétzüllött család esélyteken a profi szélhámossal szemben.

 • Weöres Sándor: A holdbeli csónakos

  Vitéz László a kiszolgált katona és felesége, Markotányos Rózsi történelmünk viharait idézve a mítikus őshazába vezetik a nézőt, hogy az ifjúság nagy kalandjáról, a szerelmesek bujdosásáról, hányattatásáról és egymásra találásáról meséljenek.

 • Bornemisza Péter: Magyar Elektra

  „Bornemisza Péter az ő víg kedvében…” A víg nem csupán azt jelenti, hogy mulatságos, jókedvű, derűs, hanem azt is, hogy vigasztaló. A vigasztalást a reformáció kezdetének ötszázadik évében a hitünket szolgáló reformátoroktól kapjuk. Ezért tűztük műsorra a Magyar Elektrát.

Bucz Magor szerzői hangversenye a Corvin köz hőseinek emlékére.

2019. október 20-án (vasárnap), 11.00-kor a Térszínházban. 

A műsorban Bucz Magor olyan kompozíciói hallhatóak, melyek a zeneművekben használt szövegek által kapcsolódnak az ’56-os forradalomhoz és annak szellemiségéhez. Elhangzik a zeneszerző „Ereszd meg a felhőköt…” című motettája, amit egy magyar népi imádság szövegére komponált Harangozó Imre 1990-es gyűjtése nyomán. Ősbemutató lesz az Esti imádság című kompozíció, ami Balaskó Jenő versére íródott. És végül az Illyés Gyula-díjas író, Benedikty Tamás Szuvenír című regényének soraira komponált kamaraoratórium kerül bemutatásra, amely 3 énekes szólistát, 2 színművész előadót, és 9 tagú kamaraegyüttest foglalkoztat. Az oratóriumban, a közreműködő színészek révén, a színház kifejezésformái is szerepet kapnak. A műsorban szereplő zeneműveket versek, irodalmi részletek egészítik ki színművészek tolmácsolásában. Közreműködik: Kubik Anna, Jászai- és Kossuth-díjas színművész. Vetítésre is sor kerül, Corvin köziekkel készült interjúrészletek lesznek láthatóak a „Mindent a Hazáért – Corvin köz 1956” című dokumentumfilmből.

„Gyermekkoromtól nagy tiszteletem van azok iránt, akikben él a felelősségérzet, hogy hiteles műalkotásban fejezzék ki az 1956-os forradalomhoz fűződő érzelmeiket, gondolataikat. Bár ‘56 számomra mítosz, mégis úgy éreztem, hogy nekem is lehet kifejezni valóm e témában. Nem csak azért mert édesapám révén, aki Debrecenben nemzetőr volt, közvetlenül kapcsolódom, hanem mert a forradalom szellemisége máig ható erejű: az egyetemes emberibb élet utáni vágy kifejeződése. Fő inspirációs forrásom Benedikty Tamás: Szuvenír című regénye volt, ami a Corvin köziek szemszögéből, sorsokon keresztül, kordokumentumokon alapulva mutatja be '56 eseményeit, előzményeit és hatásait. Búcsúfia című kamaraoratóriumom szövegéhez ebből a regényből választottam részleteket, amiket szabad dramaturgiába rendezve használtam fel. 
A búcsú a közösség életében csakúgy kegyelmi állapot, mint ‘56 a nemzet életében. A búcsúról hozott búcsúfia az, ami mindig emlékeztet minket erre a kegyelmi állapotra, és a nehéz időkben is reményt ad. Ezért a cím.” (Bucz Magor)

Jegyek: 800 Ft

Szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt!

https://www.facebook.com/magorbucz/?modal=admin_todo_tour

 

Bucsufia plakat page 001

Bucz Hunor:

Kabdebó Lóránt 80. születésnapjára

Ezer éves Kedély
Nyolvan éves levél.
Köszöntelek Lóránt
Ma született bárányt!
Nem ám olyik ártányt,
Se olyat kit ló ránt!
Köszöntelek Lóránt,
Istentől lett dugványt,
Lelkéből nyomtatványt:
Atyánk ija-fia
Nevető biblia,
Hejh Lóránt Kabdebó
Borivóknak való!
Éltessen az Isten,
Ezerig segítsen!
 
 
kabdebó
 
Kabdebó Lóránttal, 80. születésnapja alkalmából Juhári Andrea készített interjút.
A Demokratában megjelent cikket alább olvashatják. 

/Nagyításhoz kattintson a képre!/

kabdebó cikk 1       kabdebó cikk 2

Bucz Hunor köszöntője 2016. január 22-én, a magyar kultúra napján, a Térszínház 45 éves évfordulója alkalmából tartott ünnepen. Felolvasta: Szabó János.

Kedves Mindnyájan!

Köszöntöm a Magyar Művészeti Akadémia képviselőjét, Hausenblasz Dórát, Óbuda-Békásmegyer polgármesterét, Bús Balázst, a negyvenötödik évforduló alkalmából ünneplő közönséget és a Térszínház társulatát.

Negyvenöt év. Egy emberöltő. Mi minden történhet, mi minden sűrűsödik egy emberöltő alatt? Gondoljuk csak el: Hunyadi Mátyás halála után egy emberöltő sem telt el, s a magyar királyság összeomlott. Vagy a reformkorunk, amelyből máig meríthetünk erőt, hitet, kétszer is beleférne egy emberöltőbe.

A kiegyezés után alig több mint egy emberöltő telt el, és a történelmi Magyarország martaléka lett a nagyhatalmaknak.

Alkategóriák